Let op: deze website is verhuisd naar 

https://vrijheidgilzerijen.nl/ 

Connect with us:  
Entreegeld retour of naar het goede doel

Avondvoorstelling oorlogsdocumentaire Heemkring Molenheide van 19 maart definitief afgelast

De laatste avondvoorstelling van ‘Overleven in de schaduw van het vliegveld’, die voor donderdag 19 maart in De Schakel in Gilze gepland stond, is definitief afgelast. Door de coronacrisis is er nog geen enkel zicht op wanneer we samen met zo’n driehonderd bezoekers in een zaal de oorlogsdocumentaire kunnen bekijken. Kaarthouders krijgen de entreeprijs van ons terug of kunnen die via ons schenken aan een goed doel, in dit geval de Voedselbank Gilze en Rijen. De documentaire staat voor de liefhebbers tijdelijk online op www.heemkringmolenheide.nl

We hebben het nog even aangekeken, maar er zit niets anders op. Een grootschalige vertoning is voorlopig van de baan. Om kopers van kaarten tegemoet te komen, lossen we dit als volgt op:

* Kaarthouders van de uitgestelde avondvoorstelling van 19 maart 2020 hebben € 2,50 betaald. Dit geld kunnen zij terugkrijgen door de toegangskaart in een envelop in de brievenbus te stoppen bij het heemgebouw in Gilze, Nieuwstraat 22, (5126 CE) of op het adres Mary Dresselhuysstraat 16 in Rijen (5122 LB). Op de envelop graag naam, telefoonnummer en bankrekeningnummer vermelden. Wij betalen het bedrag via dit bankrekeningnummer terug. Kaarten inleveren kan tot 1 juli 2020.

* Kaarthouders kunnen er ook voor kiezen om de 2,50 euro niet terug te vragen. Zij schenken het dan automatisch aan het goede doel. Want het entreegeld dat wij op 1 juli overhouden, dragen wij over aan de Voedselbank Gilze en Rijen, die het zeker in deze tijd goed kan gebruiken.

Documentaire online bekijken

Maar coronacrisis of niet, we vieren nog steeds 75 jaar bevrijding. Daarom willen we iedereen die de oorlogsdocumentaire nog niet heeft gezien, toch in de gelegenheid stellen. Ga hiervoor naar www.heemkringmolenheide.nl. Daar staat op de homepage vanaf half mei een bericht over ‘Overleven in de schaduw van het vliegveld’ met daarin twee weblinks. We hebben de documentaire in twee delen van 45 minuten gesplitst.

U kunt tot eind juli 2020 van deze links gebruik maken.

‘Overleven in de schaduw van het vliegveld’ gaat over de Tweede Wereldoorlog in onze vier dorpen. Met foto’s, filmfragmenten, interviews en gesproken woord geven we een beeld van het leven tijdens de oorlog en wat er allemaal voor afschuwelijks gebeurde in ons dorp, onze wijk, onze straat. Ook de kinderen van toen komen aan het woord. BN De Stem noemde het in een artikel een ‘indrukwekkend tijdsdocument’.Documentaire online te bekijken

Coronacrisis of niet, we vieren nog steeds 75 jaar bevrijding. Daarom willen we iedereen die de oorlogsdocumentaire nog niet heeft gezien, toch in de gelegenheid stellen. Ga hiervoor naar www.heemkringmolenheide.nl. Daar staat op de homepage vanaf half mei een bericht over ‘Overleven in de schaduw van het vliegveld’ met daarin twee weblinks. We hebben de documentaire in twee delen van 45 minuten gesplitst.

U kunt tot eind juli 2020 van deze links gebruik maken.

‘Overleven in de schaduw van het vliegveld’ gaat over de Tweede Wereldoorlog in onze vier dorpen. Met foto’s, filmfragmenten, interviews en gesproken woord geven we een beeld van het leven tijdens de oorlog en wat er allemaal voor afschuwelijks gebeurde in ons dorp, onze wijk, onze straat. Ook de kinderen van toen komen aan het woord. BN De Stem noemde het in een artikel een ‘indrukwekkend tijdsdocument’.
Bevrijdingslint ’75 jaar bevrijding’ nu ook online!

Door heel de gemeente hangen bevrijdingslinten die te maken hebben met 75 jaar bevrijding. Op het bord onder het bevrijdingslint staat een afbeelding van een gebeurtenis uit de Tweede Wereldoorlog met een korte toelichting daarop. Op alle borden staan ook uitspraken van basisschoolleerlingen over wat ‘vrijheid’ voor hen betekent. Bewonder ze allemaal!

Het bevrijdingslint is nu ook online te bewonderen:

http://bevrijdingslint.nl/


Vier 75 jaar vrijheid thuis

Dit jaar vieren we 75 jaar vrijheid in Nederland. In deze periode van binnenshuis blijven, is het juist een mooi moment om bij onze vrijheid stil te staan. Hier dus dé tips om vanuit huis 75 jaar vrijheid te herdenken en vieren! Lees bijvoorbeeld persoonlijke levensveranderende oorlogsverhalen, bekijk mini-documentaires van Omroep Brabant of neem een virtueel kijkje bij Brabantse locaties en ‘De kunst van vrijheid’ route. Voor een overzicht van alle thuisactiviteiten verwijzen we u naar de website van Brabant Remembers

Bevrijdingslint ’75 jaar bevrijding’ in gemeente Gilze en Rijen nog steeds te zien

Door heel de gemeente hangen bevrijdingslinten die te maken hebben met 75 jaar bevrijding. Op het bord onder het bevrijdingslint staat een afbeelding van een gebeurtenis uit de Tweede Wereldoorlog met een korte toelichting daarop. Op alle borden staan ook uitspraken van basisschoolleerlingen over wat ‘vrijheid’ voor hen betekent. Bewonder ze allemaal! Natuurlijk wel op gepaste afstand volgens de maatregelen van het RIVM.Update coronavirus

In Nederland gelden vanaf donderdag 12 maart 2020 nieuwe, verscherpte maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. De maatregelen gelden in ieder geval tot het eind van deze maand. Zo worden bijeenkomsten met meer dan 100 personen in heel Nederland afgelast. We volgen vanzelfsprekend deze adviezen en hebben besloten alle bijeenkomsten tot 1 april te annuleren. Via deze website houden we u op de hoogte over verdere ontwikkelingen.


Organisatie '75 jaar vrijheid'

Bevrijdingslint door de vier dorpen

In 2005 is er in Rijen tijdens 60 jaar bevrijding een Bevrijdingslint gepresenteerd van het vliegveld tot het kapelletje. Via grote beeldpanelen werd het verhaal verteld van de mobilisatie tot en met de bevrijding van Gilze en Rijen.

Het bevrijdingslint komt terug!

Van medio maart tot medio mei 2020 hangen er in onze dorpen grote billboards aan lantaarnpalen, 66 in totaal. Op ieder bord staat een indrukwekkende gebeurtenis in onze gemeente met foto's uit de Tweede Wereldoorlog afgebeeld. De lantaarnpalen worden versierd met vlaggen van onze bevrijders.

Op een aantal borden vind je ook een QR-code. Door deze code te scannen kom je op de website van Heemkring Molenheide. Daar krijg je meer informatie over die bepaalde gebeurtenis.

Ook op de basisscholen is aandacht besteed aan 75 jaar vrijheid. Elk billboard krijgt een citaat van een jonge dorpsgenoot als antwoord op de vraag "wat betekent vrijheid voor jou?".

Waar hangen de borden van het bevrijdingslint?

Molenschot: Schoolstraat, Veenstraat (7 borden)

Hulten: Oude Baan (7 borden)
Rijen: Julianastraat, Stationsstraat, Hoofdstraat (26 borden)
Gilze: Kerkstraat, Nieuwstraat (26 borden)


Fotograaf: Bedrijfsfotografie Brabant


Lezing 10 maart uitgesteld!

Wij geven invulling aan de oproep van de Veiligheidsregio om sociale bijeenkomsten te beperken.

Daarom gaat de lezing over de Poolse Pantserdivisie en bevrijding van Brabant vanavond (10 maart, 19:30u) in Cultureel Centrum De Boodschap, niet door.
Wij onderzoeken de mogelijkheid om deze lezing op een later moment te laten plaatsvinden.

Fotograaf: Bedrijfsfotografie Brabant

Extra voorstelling documentaire

‘Overleven in de schaduw van het vliegveld’ gaat over de Tweede Wereldoorlog in onze vier dorpen. Heemkringleden hebben deze documentaire in de afgelopen anderhalf jaar samengesteld.

In twee keer drie kwartier geven we met foto’s, filmfragmenten, interviews en gesproken woord een beeld van het leven tijdens de oorlog en wat er allemaal voor afschuwelijks gebeurde in ons dorp, onze wijk, onze straat. Ook de kinderen van toen komen aan het woord. BN De Stem noemde het in een artikel een ‘indrukwekkend tijdsdocument’.

Een voorproefje zien? Ga naar www.heemkringmolenheide.nl, daar vindt u de trailer.

Voorstellingen:

19 MAART: VERTONING IS UITGESTELD
Reeds gekochte kaarten blijven vanzelfsprekend geldig. Zodra de omstandigheden zijn gewijzigd zullen wij een nieuwe datum plannen om de documentaire te vertonen.

27 maart vanaf 19.30 uur in de Molenwiek in Molenschot

Kaarten te koop bij de Molenwiek (Schoolstraat 5), Ad van Rijen (Pastoor van de Rietstraat 11) en An Roelen (Schoolstraat 65a).


Fotograaf: Bedrijfsfotografie Brabant

Opening kunstexpositie Vrijheid in Kunst

Zaterdag 11 januari heeft jeugdburgemeester Bjorn Storm de kunstexpositie ‘Vrijheid in kunst’ geopend. Samen met twee bewoners van Zorgcentrum VITA heeft de jeugdburgemeester het openingslint doorgeknipt.

De expositie is in het kader van 75 jaar vrijheid Gilze en Rijen en is op twee plaatsen te zien. De expositie is te zien tot en met 9 februari 2020 bij Zorgcentrum VITA in Rijen.

Hierna verhuist deze naar Gilze waar hij in Zorgcentrum St. Franciscus in Gilze te zien is. Entree is gratis.

Ook de opening van de expositie in Gilze is vanwege het advies van de RIVM uitgesteld. Wij informeren u vanzelfsprekend als er een nieuwe datum is gepland.

Bevrijdingsconcert

Wij kijken terug op bijzonder mooie momenten in 2019. Ook in 2020 zullen we volop stil staan bij de herdenking en viering van 75 jaar Vrijheid. Een van de hoogtepunten was zonder meer het Bevrijdingsconcert op de vliegbasis. Naast de impressie die we eerder met jullie deelden, is nu ook een langere registratie te bekijken.

Kaartjes nu te koop voor oorlogsdocumentaire heemkring

Zesde voorstelling op maandag 20 januari 2020 in De Boodschap!

‘Overleven in de schaduw van het vliegveld’ is een succes! We hebben er al vijf voorstellingen met volle zalen opzitten en de vraag naar kaartjes voor onze oorlogsdocumentaire blijft. Daarom hebben we nog een 6e avond ingelast: op maandagavond 20 januari vanaf 19.30 uur in De Boodschap in Rijen. De toegangskaarten zijn nu weer voor 2,50 euro verkrijgbaar bij Novy, Nieuwstraat 111 in Gilze en bij Bruna in Winkelcentrum De Laverije in Rijen.


‘Overleven in de schaduw van het vliegveld’ gaat over de Tweede Wereldoorlog in onze vier dorpen. Heemkringleden hebben deze documentaire in de afgelopen anderhalf jaar samengesteld.

In twee keer drie kwartier geven we met foto’s, filmfragmenten, interviews en gesproken woord een beeld van het leven tijdens de oorlog en wat er allemaal voor afschuwelijks gebeurde in ons dorp, onze wijk, onze straat. Ook de kinderen van toen komen aan het woord. BN De Stem noemde het in een artikel een ‘indrukwekkend tijdsdocument’.

Een voorproefje zien? Ga naar www.heemkringmolenheide.nl, daar vindt u de trailer.

Bevrijdingsconcert

Wij kijken terug op bijzonder mooie momenten in 2019. Ook in 2020 zullen we volop stil staan bij de herdenking en viering van 75 jaar Vrijheid. Een van de hoogtepunten was zonder meer het Bevrijdingsconcert op de vliegbasis.
Tocht historische voertuigen

Zondag 27 oktober trok er zowel in Rijen als Gilze een colonne historische militaire voertuigen door het dorp.

Expositie ‘Vrijheid in kunst’

Meer dan 50 kunstwerken geïnspireerd op het thema vrijheid


Van eind oktober tot aan Bevrijdingsdag in 2020 herdenken en viert de gemeente Gilze en Rijen 75 jaar vrijheid. Er hebben al verschillende activiteiten en evenementen plaatsgevonden. Begin 2020 komt daar een kunstexpositie bij. Dit initiatief van de KunstCommissie en Stichting Cultuurplaats toont schilderijen, foto’s, keramiek en ruimtelijke objecten van lokale (amateur)kunstenaars die allen geïnspireerd zijn door het thema vrijheid, in de breedste zin van het woord.

De officiële opening van de expositie bij Vita in Rijen vindt plaats op zaterdag 11 januari om 14.00 uur. Bjorn Storm,
jeugdburgemeester van Gilze en Rijen, zal samen met een bewoner van Vita, die de bevrijding in 1944 zelf heeft meegemaakt, de officiële opening verrichten. Iedereen die daarbij aanwezig wil zijn, is van harte welkom. Voor wie die dag verhinderd is, is de expositie tot en met zondag 9 februari dagelijks tussen 10.00 en 17.00 uur te bewonderen. Daarna verhuist de expositie naar Gilze waar op zaterdag 7 maart de expositie opnieuw wordt geopend en tot en met 5 april te bewonderen is. Meer informatie daarover volgt.

kerstcadau tip

Boek weer te koop

De heemkringuitgave ‘Bedankt voor de vrijheid die jullie bevochten’ is, na een tweede druk, weer te koop bij de bekende verkoopadressen Bruna in Rijen en Novy Hapers in Gilze.

In dit boek vind je verhalen van inwoners van Gilze, Rijen, Hulten en Molenschot over de Tweede Wereldoorlog.

Iedere eerste zondag van de maand t/m december 2020

Tentoonstelling Bevrijding en Wederopbouw

‘Bevrijding en wederopbouw’ is de naam van de nieuwe tentoonstelling die op zondag 3 november voor het eerst in heemerf ‘t Oude Raadhuis te zien is. Aan de hand van foto’s, voorwerpen en verhalen vertelt Heemkring Molenheide over de Tweede Wereldoorlog, de bevrijding, maar vooral ook over de wederopbouw.

Ouderen komen in ‘Bevrijding en wederopbouw’ vast en zeker veel herkenbaars tegen. Maar ook voor jongere mensen is deze tentoonstelling interessant. Want hier kunnen zij zien, horen en lezen wat ouders of grootouders meegemaakt hebben. ‘Opdat wij niet vergeten’.

De tentoonstelling loopt tot en met december 2020 op iedere eerste zondag van de maand, met uitzondering van de maanden augustus en september. Van half twee tot half vijf kan iedereen in ’t Oude Raadhuis, Nieuwstraat 22 in Gilze terecht.

Nog een extra voorstelling wegens grote belangstelling

Overleven in de Schaduw van het Vliegveld

En nóg een voorstelling op maandag 20 januari in De Boodschap!

De bijzondere en indrukwekkende documentaire "In de schaduw van het vliegveld" van Heemkring Molenheide is een succes!

Na de volle zalen in oktober en november bleef er vraag naar kaartjes voor de oorlogsdocumentaire van Heemkring Molenheide.

Daarom is er nog een 6e avond ingelast:
maandagavond 20 januari
vanaf 19.30 uur in De Boodschap in Rijen

Toegangskaarten zijn vanaf 2 januari 2020 weer voor €2,50 verkrijgbaar bij Novy, Nieuwstraat 111 in Gilze en bij Bruna in Winkelcentrum De Laverije in Rijen.Voorzitter Bert Wagemakers overhandigt het eerste exemplaar van het boek ' Bedankt voor de vrijheid die jullie bevochten' aan Burgemeester Jan Boelhouwer.

Grote belangstelling voor documentaire

Overleven in de Schaduw van het Vliegveld

Bijzondere en indrukwekkende documentaire "In de schaduw van het vliegveld" van Heemkring Molenheide is op 8 en 9 oktober onder zeer grote belangstellingvoor het eerst vertoond.

Tevens werd die avond het boek 'Bedankt voor de Vrijheid die jullie bevochten' gepresenteerd. Dit boek bevat indrukwekkende verhalen over de Tweede Wereldoorlog van inwoners van gemeente Gilze en Rijen en is te koop bij de bekende verkoopadressen Bruna Rijen en Novy Hapers in Gilze.

Lees een uitgebreid verslag over de film en de avonden in Rijen en Gilze volgende week in Weekblad Gilze en Rijen (16-10-19).

Bevrijdingsconcert 26-10-2019

Koop snel je kaarten, de verkoop sluit op 22 oktober om 18.00 uur

De activiteiten in dit bijzondere jaar van 75 jaar Vrijheid volgen elkaar snel op. Afgelopen woensdag, 9 oktober, werd er weer vol overgave gerepeteerd doorhet lokale Bevrijdingsorkest en -koor olv dirigent Robin Jansen - van Galen (RWJvG) voor dit unieke en eenmalige concert op zaterdag 26 oktober.
Tickets €7,50 bij Novy Hapers (Gilze) en Bruna Rijen.
www.75jaarVrijheidGilzeRijen.nl


Route historische voertuigen 27 oktober 2019 bekend

Zondag 27 oktober trekt er vanaf 10.45 uur een colonne van historische militaire voertuigen door zowel Gilze als Rijen. De route die zij volgen is:

Rijen:

vanaf de hoofdpoort van het vliegveld door de Julianastraat, Stationsstraat, Hoofdstraat, Pastoor Oomenstraat, Burg. Sweensplein, Kloosterstraat, Tuinstraat, Zwarte Dijk, Marga Klompélaan, Mary Zeldenrustlaan,  Europalaan. Dan naar Oude Rijksweg (N282) naar Hulten.

Gilze:

Tilburgsebaan, Aalstraat, Raadhuisstraat, Plein, Nieuwstraat, Nerhovensestraat, Nerhoven, Burg. Letschertweg, Burg. Ballingsweg, rechtsaf naar oude Rijksweg N282

Obstakel Mud Run - Hindernissen naar Vrijheid

Zondagochtend 29 september hebben ruim 100 deelnemers aan de derde editie van de Obstakel Mud Run de hindernissen naar Vrijheid genomen.

Op het crossterrein van Spiridon (Vijfeiken 6, Rijen) was een leuk parcours uitgezet met meerdere modder- en waterbakken, strobalen en nog veel meer obstakels. Genoeg uitdaging dus.

Het parcours was nog uitdagender geworden met meer (zware) obstakels en een hele grote water/modderbak en de deelname uitgebreid met een familierun en een team- en bedrijvenrun.

Een heel mooi en geslaagd evenement met veel lachende gezichten. Complimenten voor de organisatie door AV Spiridon.


Kaartverkoop Bevrijdingsconcert van start!
23-09-2019

Op zaterdag 26 oktober vindt een uniek, éénmalig concert plaats op vliegbasis Gilze-Rijen. U krijgt een concert voorgeschoteld van het Lokaal Bevrijdingsorkest, wat is samengesteld uit muzikanten en een koor van inwoners uit onze gemeente. Het tweede deel van het concert wordt verzorgd door het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht met een speciaal bevrijdingsprogramma. Er is een middag- (13:30 uur) en avondvoorstelling (19:30 uur).

Kaarten á € 7,50 (incl. garderobe en koffie/thee) zijn nu te koop bij Novy in Gilze en Bruna in Rijen.

Expositie 'Bevrijding en Wederopbouw’

In november 2019 start de Heemkring Molenheide met een nieuwe tentoonstelling over “Bevrijding en Wederopbouw”. Dit zal gaan over de periode 1945 tot 1960.

We zijn hiervoor op zoek naar verhalen uit onze gemeente over die periode. Dus heeft u een mooi verhaal over de bevrijding of hoe de wederopbouw verder gegaan is in onze gemeente en u wilt het met ons delen, neem dan contact met ons op. Ook zijn we op zoek naar foto’s van straten en wijken die in de periode 1945 – 1960 gebouwd zijn. We zijn ook op zoek naar het verhaal over de bouw van de Pius-X straat in Rijen. Tijdens de bouw was er een faillissement waardoor de bouw stil gelegd werd. Daarna is de bouw weer verder gegaan. Eventueel ook foto’s hiervan.

In die tijd werd er kleding gemaakt van meelzakken en parachutes. Kan iemand ons daar aan helpen voor de tentoonstelling. Verder zijn we nog op zoek naar een BB-pak, een buspaaltje van de BBA, ANWB-paal of wegwijzer uit onze gemeente.
Heeft u nog foto’s of iets anders wat interessant kan zijn voor onze tentoonstelling dan kunt u altijd contact met ons opnemen. Foto’s worden door ons gescand en krijgt u meteen retour, materialen dient u voor de duur van een jaar aan ons uit te lenen.

Meer informatie via de website van Heemkring Molenheide.Kinderen van toen in ‘Onder de rook van het vliegveld’

In de aanloop naar 75 jaar bevrijding verschijnen vanaf 14 augustus in Weekblad Gilze en Rijen zeven speciale heemkringpagina’s, die de titel ‘Onder de rook van het vliegveld’ hebben meegekregen. In zeven verhalen vertellen kinderen van toen over oorlog en bevrijding. Stuk voor stuk hebben ze in de periode 1940/1945 en daarna veel meegemaakt. Of ze nu in Gilze, Rijen, Hulten of Molenschot woonden. De door Heemkring en weekblad samengestelde pagina’s verschijnen tweewekelijks tussen 14 augustus en 6 november. Mis ze niet!

De rubriek ‘Onder de rook van het vliegveld’ is één van de heemkringactiviteiten rond 75 jaar bevrijding in Gilze en Rijen. Meer weten over de andere activiteiten in de gemeente?
Oorlogsdocumentaire vrijheid

‘Overleven in de schaduw van het vliegveld’. 75 jaar na de bevrijding heeft Heemkring Molenheide deze documentaire samengesteld. Om met foto’s, filmfragmenten, interviews en gesproken woord te laten zien wat er allemaal voor afschuwelijks gebeurde in die oorlogstijd. In ons dorp, onze wijk, onze straat; nu bijna niet meer voor te stellen.


Ook de kinderen van toen komen aan het woord in de documentaire. In de schaduw van het vliegveld hebben ze tussen 1940 en 1945 stuk voor stuk veel meegemaakt. Of ze nu in Gilze, Rijen, Hulten of Molenschot woonden. Ze vertellen hoe ze die gebeurtenissen ervaren hebben. Allemaal op hun eigen manier. Opdat we niet vergeten…

Wanneer te zien?

>> twee extra voorstellingen<<

Op 12 november in De Schakel in Gilze en op 13 november in De Boodschap in Rijen.

Eind oktober vieren we in Gilze en Rijen 75 jaar bevrijding. Op de 8e en de 9e van die maand is de documentaire voor het eerst te zien. Op 8 oktober in De Boodschap in Rijen, op 9 oktober in De Schakel in Gilze; beide keren vanaf 19.30 uur. Voor iedereen een echte aanrader! Een voorproefje zien? Trailer

Toegangskaarten kopen

Toegangskaarten voor de documentaire zijn vanaf 2 september voor 2,50 euro te koop bij Novy, Nieuwstraat 111 in Gilze en Bruna in winkelcentrum De Laverije in Rijen.

Met diezelfde toegangskaart krijgt u (alleen) die avonden 2,50 euro korting op het nieuwe boek ‘Bedankt voor de vrijheid die jullie bevochten’, met verhalen van inwoners uit onze gemeente (u betaalt 10 euro in plaats van 12,50 euro).

‘Bedankt voor de vrijheid die jullie bevochten’

Als onze gemeente in oktober aanstaande 75 jaar vrijheid viert, verschijnt de nieuwe heemkringuitgave ‘Bedankt voor de vrijheid die jullie bevochten’. In dit boek vind je verhalen van inwoners van Gilze, Rijen, Hulten en Molenschot over de Tweede Wereldoorlog.

Het boek gaat zo’n 240 pagina’s tellen en is voor het eerst verkrijgbaar bij de vertoning van onze documentaire ‘Overleven in de schaduw van het vliegveld’, ook een nieuw heemkringproduct dat nog in de maak is. We presenteren boek en documentaire op 8 oktober 2019 in Cultureel Centrum De Boodschap in Rijen en op 9 oktober 2019 in Cultureel Centrum De Schakel in Gilze. Om alvast te noteren!