75jaarvrijheidgilzerijen


75 jaar vrijheid gaan we met verschillende activiteiten vieren en beleven


De projectgroep '75 jaar vrijheid' organiseert verschillende activiteiten in de periode oktober 2019 t/m mei 2020. Als u interesse hebt om aan één van deze activiteiten een bijdrage te leveren, dan kunt u zich hiervoor aanmelden via: info@75jaarvrijheidgilzerijen.nl

Via deze website houden we u op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom de activiteiten.

Tentoonstelling Bevrijding en Wederopbouw

Een jaar lang te zien bij Heemkring Molenheide

Tentoonstelling ‘Bevrijding en wederopbouw’ 3 november voor het eerst open!


‘Bevrijding en wederopbouw’ is de naam van de nieuwe tentoonstelling die op zondag 3 november voor het eerst in heemerf ‘t Oude Raadhuis te zien is. Aan de hand van foto’s, voorwerpen en verhalen vertelt Heemkring Molenheide over de Tweede Wereldoorlog, de bevrijding, maar vooral ook over de wederopbouw.

Wat er zoal te zien is? Natuurlijk allerlei voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog en de bevrijdingstijd. Van vliegtuigmodellen, munitie en oorlogsgeld, tot kruidenierswaren en krantenartikelen. In de leeshoek liggen mappen met nog niet gepubliceerde foto’s en verhalen van mensen uit de gemeente. Verhalen waarin de angst doorklinkt en ‘wie kun je vertrouwen?’. Ze werden ingestuurd na oproepen in het weekblad of de werkgroep achterhaalde ze zelf.


Bruidsjurkje van parachutestof

Maar ook is in deze tentoonstelling een belangrijke plaats ingeruimd voor het onderwerp wederopbouw. Want er was zo verschrikkelijk veel verwoest. De heemkring heeft foto’s van de scholen die weer opgebouwd werden, de kerken en de fabrieken, de vele huizen. Bovendien zijn er artikelen als zeep, tabak, etenswaren uit die tijd te zien en het geld van na de oorlog met info over ‘het tientje van Lieftinck’. Het bruidsjurkje van parachutestof staat symbool voor de manier waarop mensen zich behielpen met het weinige dat ze hadden. Ook de in 1952 opgerichte Bescherming Burgerbevolking (BB) is met allerlei hulpmiddelen en insignes goed vertegenwoordigd. En er is een hoek met BBA-voorwerpen van net na de oorlog, zoals kaartjesautomaat en geldwisselaar. Openbaar vervoer hoorde immers ook bij een samenleving in wederopbouw.

Kinderen die komen kijken kunnen met behulp van seinsleutels aan de slag met morsetekens en ze kunnen uitproberen hoe je (zoals in die tijd) met kroontjespennen schrijft. En niet onbelangrijk: in de zaal van het heemerf draait vanaf de tentoonstellingszondag in (let op!) december ook de documentaire ‘Overleven in de schaduw van het vliegveld’. Voor al diegenen die hem nog niet gezien hebben.

Zien, horen en lezen

Ouderen komen in ‘Bevrijding en wederopbouw’ vast en zeker veel herkenbaars tegen. Maar ook voor jongere mensen is deze tentoonstelling interessant. Want hier kunnen zij zien, horen en lezen wat ouders of grootouders meegemaakt hebben. ‘Opdat wij niet vergeten’.

3 november is de eerste zondag dat ‘Bevrijding en wederopbouw’ open is. Van half twee tot half vijf kan iedereen in ’t Oude Raadhuis, Nieuwstraat 22 in Gilze terecht. De tentoonstelling loopt tot en met december 2020 op iedere eerste zondag van de maand, met uitzondering van de maanden augustus en september.
Documentaire
‘Overleven in de schaduw van het vliegveld’

van Heemkring Molenheide

‘Overleven in de schaduw van het vliegveld’ van Heemkring Molenheide

En nóg een voorstelling op woensdag 20 november in De Boodschap!

‘Overleven in de schaduw van het vliegveld’ is een succes! Na de volle zalen in oktober waren de voorstellingen op 12 en 13 november ook al weer snel uitverkocht. En de vraag naar kaartjes voor onze oorlogsdocumentaire blijft. Daarom hebben we nog een 5e avond ingelast: op woensdagavond 20 november vanaf 19.30 uur in De Boodschap in Rijen. Toegangskaarten zijn vanaf nu weer voor 2,50 euro verkrijgbaar bij Novy, Nieuwstraat 111 in Gilze en bij Bruna in Winkelcentrum De Laverije in Rijen.

‘Overleven in de schaduw van het vliegveld’ gaat over de Tweede Wereldoorlog in onze vier dorpen, Gilze, Rijen, Hulten en Molenschot. Heemkringleden hebben deze documentaire in de afgelopen anderhalf jaar samengesteld.

In twee keer drie kwartier geven we met foto’s, filmfragmenten, interviews en gesproken woord een beeld van het leven tijdens de oorlog en wat er allemaal voor afschuwelijks gebeurde in ons dorp, onze wijk, onze straat. Ook de kinderen van toen komen aan het woord. BN De Stem noemde het in een artikel een ‘indrukwekkend tijdsdocument’.

Een voorproefje zien? Ga naar www.heemkringmolenheide.nl, daar vind je de trailer.

Verhalen over vrijheid

Heemkring Molenheide publiceert een boek met verhalen over de oorlog in gemeente Gilze en Rijen. ‘Bedankt voor de vrijheid die jullie bevochten’ is vanaf 8 oktober te koop. Gilze, Rijen, Hulten en Molenschot hadden het zwaar te verduren in de Tweede Wereldoorlog. Zo dicht bij het vliegveld waren de oorlogsjaren een extreem moeilijke en gevaarlijke tijd. In totaal waren er 88 dodelijke slachtoffers en nog veel meer gewonden te betreuren. Nog afgezien van de enorme materiële schade, de voortdurende dreiging, de schaarste…

In ‘Bedankt voor de vrijheid die jullie bevochten’ heeft de Heemkring zo’n veertig verhalen van inwoners uit onze gemeente bij elkaar gebracht. De uitgave telt 240 bladzijden en is rijk geïllustreerd met foto’s.

Het boek is vanaf 10 oktober 2019 te koop bij Bruna winkelcentrum De Laverije in Rijen en bij Novy Nieuwstraat 111 in Gilze.

Meer informatie: bert@mbwagemakers.nl

Bevrijdingsconcert

Op 27 en 28 oktober 1944 worden Gilze, Rijen, Hulten en Molenschot bevrijd door de Engelsen en de Polen. De vier dorpen hebben zwaar geleden door de gevechten en bombardementen rondom het vliegveld. De bevrijding wordt dan ook groots gevierd.

Op zaterdag 26 oktober is er een eenmalig Bevrijdingsfeest in een hangaar op de vliegbasis. U krijgt een concert voorgeschoteld van het Lokaal Bevrijdingsorkest, wat is samengesteld uit muzikanten en een koor van inwoners uit onze gemeente. Het tweede deel van het concert wordt verzorgd door het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht met een speciaal bevrijdingsprogramma.

Er is een voorstelling ‘s middags (13:30u) en ’s avonds (19:30u). Kaarten á € 7,50 (incl. garderobe en koffie/thee). De voorverkoop start op 14 september bij Novi (Gilze) en Bruna (Rijen).

Meer informatie: info@75jaarvrijheidgilzerijen.nl

Historische militaire voertuigen door Gilze en Rijen

Zondag 27 oktober trekt vanaf 10.45 uur zowel in Rijen als Gilze een colonne historische militaire voertuigen door het dorp.

Route Rijen:

vanaf de hoofdpoort van het vliegveld door de Julianastraat, Stationsstraat, Hoofdstraat, Pastoor Oomenstraat, Burg. Sweensplein, Kloosterstraat, Tuinstraat, Zwarte Dijk, Marga Klompélaan, Mary Zeldenrustlaan,  Europalaan. Dan naar Oude Rijksweg (N282) naar Hulten.

Route Gilze:

Tilburgsebaan, Aalstraat, Raadhuisstraat, Plein, Nieuwstraat, Nerhovensestraat, Nerhoven, Burg. Letschertweg, Burg. Ballingsweg, rechtsaf naar oude Rijksweg N282

Meer informatie: info@75jaarvrijheidgilzerijen.nl

Openbare lezingen

Op woensdagavond 27 november wordt in Cultureel Centrum De Schakel door Prof. Dr. W. Klinkert een lezing verzorgd over de bevrijding van Brabant in oktober 1944. De lezing wordt door Heemkring Molenheide in het kader van de viering van ’75 jaar bevrijding Gilze en Rijen’ georganiseerd. De lezing is voor iedereen toegankelijk.

De bevrijding van Noord-Brabant is militair gezien een interessante en gecompliceerde operatie geweest, waarbij militaire besluiten grote gevolgen hebben gehad voor de Brabantse bevolking en de Brabantse steden en dorpen. Van september tot en met begin november 1944 woedden immers in Zuid-Nederland heftige gevechten, met grote materiële schade en personele verliezen tot gevolg. Brabant betaalde een hoge prijs voor zijn bevrijding. In de lezing zal nader worden ingegaan op de achtergronden van de belangrijkste militaire beslissingen, zowel aan Geallieerde als aan Duitse zijde. Hierbij zal ook gewezen worden op de moderne militair-historische inzichten over de gevechten van 1944


In februari 2020 zal Peter Haagh een presentatie houden over 'de vlucht van Breda, Pinksteren 1940 en over de bevrijding van onze regio in oktober 1944.

Meer informatie: info@75jaarvrijheidgilzerijen.nl

Vrijheid in Kunst

Cultuurplaats en Kunstcommissie Gilze en Rijen organiseren een kunstproject voor alle lokale kunstenaars -amateurs en professionals - met als thema 'Vrijheid'.,in het kader van 75 jaar vrijheid in Gilze, Rijen, Molenschot en Hulten.  

Dit kunstproject bestaat uit een expositie op het gebied van beeldende kunst en fotografie. Er wordt op twee locaties geëxposeerd:

zaterdag 11 januari 2020 t/m zondag 9 februari 2020, in Zorgcentrum VITA, Rijen
zaterdag 7 maart 2020 t/m zondag 5 apr 2020, Zorgcentrum St. Franciscus, Gilze

Meer informatie: info@cultuurplaats.nu

Bevrijdingslint

In 2005 is er in Rijen tijdens 60 jaar bevrijding een Bevrijdingslint gepresenteerd van het vliegveld tot het kapelletje.  Via grote beeldpanelen wordt het verhaal verteld van de mobilisatie tot en met de bevrijding van Gilze en Rijen. Begin 2020 komt het bevrijdingslint terug! Naast de beelden zijn er verhalen van inwoners die de oorlog hebben meegemaakt. De panelen worden geplaatst in alle vier de kernen van onze gemeente.

Meer informatie: info@75jaarvrijheidgilzerijen.nl

Bevrijdingsfeest 5 mei 2020

Ter afsluiting van het herdenkingsjaar 75 jaar Vrijheid Gilze Rijen zal er een groots muzikaal bevrijdingsfeest georganiseerd worden.

Nadere informatie volgt nog.

Herinneringsfietstocht

Als blijvende herinnering heeft de gemeente Gilze en Rijen in samenwerking met Heemkring Molenheide herinneringsbordjes ontwikkeld. De eerste vier zijn in april 2014 geplaatst. Met de intentie om dit aantal jaarlijks uit te breiden. Ieder bordje heeft zijn verhaal.

In 2019 zijn de laatste vier geplaatst. Vierentwintig bordjes, drie Liberationzuilen en twee dankkappellen vormen nu de herinneringsfietsroute met een totale lengte van 31km. De route voert door alle vier de dorpen van onze gemeente en is te verkrijgen bij de bibliotheek in Rijen, de bibliotheek in Gilze, aan de balie van het gemeentehuis in Rijen of via de app izi.travel (“Herinneringsroute Tweede Wereldoorlog”).

Meer informatie: info@75jaarvrijheidgilzerijen.nl