75jaarvrijheidgilzerijen


75 jaar vrijheid gaan we met verschillende activiteiten vieren en beleven


De projectgroep '75 jaar vrijheid' is gestart met de voorbereidingen van de verschillende activiteiten in de periode oktober 2019 t/m mei 2020. Als u interesse hebt om aan één van deze activiteiten een bijdrage te leveren, dan kunt u zich hiervoor aanmelden via: info@75jaarvrijheidgilzerijen.nl

Informatie over kaartverkoop voor een aantal activiteiten volgt in een later stadium. Via deze website houden we u op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom de activiteiten.

Bevrijdingsfeest

Op 27 en 28 oktober 1944 worden Gilze, Rijen, Hulten en Molenschot bevrijd door de Engelsen en de Polen. De vier dorpen hebben zwaar geleden door de gevechten en bombardementen rondom het vliegveld. De bevrijding wordt dan ook groots gevierd.

Op zaterdag 26 oktober is er een eenmalig Bevrijdingsfeest in een hangaar op de vliegbasis. U krijgt een concert voorgeschoteld van het Lokaal Bevrijdingsorkest, wat is samengesteld uit muzikanten en een koor van inwoners uit onze gemeente. Het tweede deel van het concert wordt verzorgd door het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht met een speciaal bevrijdingsprogramma.

Er is een voorstelling ‘s middags (13:30u) en ’s avonds (19:30u). Kaarten á € 7,50 (incl. garderobe en koffie/thee). De voorverkoop start op 14 september bij Novi (Gilze) en Bruna (Rijen).

Meer informatie: info@75jaarvrijheidgilzerijen.nl

Bevrijdingslint

In 2005 is er in Rijen tijdens 60 jaar bevrijding een Bevrijdingslint gepresenteerd van het vliegveld tot het kapelletje.  Via grote beeldpanelen wordt het verhaal verteld van de mobilisatie tot en met de bevrijding van Gilze en Rijen. Begin 2020 komt het bevrijdingslint terug! Naast de beelden zijn er verhalen van inwoners die de oorlog hebben meegemaakt. De panelen worden geplaatst in alle vier de kernen van onze gemeente.

Meer informatie: info@75jaarvrijheidgilzerijen.nl

Documentaire

Een projectteam van Heemkring Molenheide heeft de oorlogsdocumentaire “Overleven in de schaduw van het vliegveld” gerealiseerd.  Met foto’s, filmfragmenten, interviews en gesproken woord wordt getoond wat er allemaal voor afschuwelijks gebeurde in die oorlogstijd. In ons dorp, onze wijk, onze straat; nu bijna niet meer voor te stellen.

Ook de kinderen van toen komen aan het woord in de documentaire. In de schaduw van het vliegveld hebben ze tussen 1940 en 1945 stuk voor stuk veel meegemaakt. Of ze nu in Gilze, Rijen, Hulten of Molenschot woonden. Ze vertellen hoe ze die gebeurtenissen ervaren hebben. Allemaal op hun eigen manier. Opdat we nooit vergeten.

Deze documentaire is te zien op 8 oktober in De Boodschap in Rijen en op 9 oktober in De Schakel in Gilze, beide keren om 19:30u.
Toegangskaarten voor de documentaire zijn vanaf 2 september voor €2,50 te koop bij Novy, Nieuwstraat 111 in Gilze en Bruna in winkelcentrum De Laverije in Rijen.

Met diezelfde toegangskaart krijgt u bovendien (alleen) die avonden €2,50 korting op het boek ‘Bedankt voor de vrijheid die jullie bevochten’, met verhalen van inwoners uit onze gemeente. Zie elders op deze website.

Meer informatie: bert@mbwagemakers.nl

Verhalen over vrijheid

Heemkring Molenheide publiceert een boek met verhalen over de oorlog in gemeente Gilze en Rijen. ‘Bedankt voor de vrijheid die jullie bevochten’ is vanaf 8 oktober te koop. Gilze, Rijen, Hulten en Molenschot hadden het zwaar te verduren in de Tweede Wereldoorlog. Zo dicht bij het vliegveld waren de oorlogsjaren een extreem moeilijke en gevaarlijke tijd. In totaal waren er 88 dodelijke slachtoffers en nog veel meer gewonden te betreuren. Nog afgezien van de enorme materiële schade, de voortdurende dreiging, de schaarste…

In ‘Bedankt voor de vrijheid die jullie bevochten’ heeft de Heemkring zo’n veertig verhalen van inwoners uit onze gemeente bij elkaar gebracht. De uitgave telt 240 bladzijden en is rijk geïllustreerd met foto’s.

De presentatie van het boek is tijdens de openbare vertoning van de documentaire op 8 en 9 oktober (zie elders op deze website). De kostprijs bedraagt €12,50. Komt u naar de voorstelling van de documentaire dan ontvangt u bij inlevering van de toegangskaart €2,50 korting.

Het boek is vanaf 10 oktober 2019 te koop bij Bruna winkelcentrum De Laverije in Rijen en bij Novy Nieuwstraat 111 in Gilze.

Meer informatie: bert@mbwagemakers.nl

Herinneringsfietstocht

Als blijvende herinnering heeft de gemeente Gilze en Rijen in samenwerking met Heemkring Molenheide herinneringsbordjes ontwikkeld. De eerste vier zijn in april 2014 geplaatst. Met de intentie om dit aantal jaarlijks uit te breiden. Ieder bordje heeft zijn verhaal.

In 2019 zijn de laatste vier geplaatst. Vierentwintig bordjes, drie Liberationzuilen en twee dankkappellen vormen nu de herinneringsfietsroute met een totale lengte van 31km. De route voert door alle vier de dorpen van onze gemeente en is te verkrijgen bij de bibliotheek in Rijen, de bibliotheek in Gilze, aan de balie van het gemeentehuis in Rijen of via de app izi.travel (“Herinneringsroute Tweede Wereldoorlog”).

Meer informatie: info@75jaarvrijheidgilzerijen.nl

Vrijheid in Kunst

Cultuurplaats en Kunstcommissie Gilze en Rijen organiseren een kunstproject voor alle lokale kunstenaars -amateurs en professionals - met als thema 'Vrijheid'.,in het kader van 75 jaar vrijheid in Gilze, Rijen, Molenschot en Hulten.  

Dit kunstproject bestaat uit een expositie op het gebied van beeldende kunst en fotografie. Er wordt op twee locaties geëxposeerd:

zaterdag 11 januari 2020 t/m zondag 9 februari 2020, in Zorgcentrum VITA, Rijen
zaterdag 7 maart 2020 t/m zondag 5 apr 2020, Zorgcentrum St. Franciscus, Gilze

Meer informatie: info@cultuurplaats.nu

Sportief

Atletiekvereniging Spiridon organiseert voor de 3de keer een Obstakel Mud Run.

Dit jaar staat de Mudrun onder andere in het teken van de moeilijke weg naar vrijheid: “Hindernis na hindernis genomen om aan onze Vrijheid te komen”.

De obstakel mud run wordt gehouden op zondag 29 september 2019 en is voor iedereen vanaf 4 jaar.

Op het crossterrein van Spiridon (Vijfeiken 6, Rijen) is een leuk parcours uitgezet met meerdere modder- en waterbakken, strobalen en nog veel meer obstakels. Genoeg uitdaging dus.

Het parcours is nog uitdagender geworden met meer (zware) obstakels en een hele grote water/modderbak. De deelname is uitgebreid met een familierun en een team- en bedrijvenrun. Dus ga die uitdaging aan met je familie, collega’s of vereniging en meet je met andere dorpsgenoten op het sportieve vlak.

Meer informatie: www.obstakelmudrun.nl of info@spiridon.nl.

Openbare lezingen

Op woensdagavond 27 november wordt in Cultureel Centrum De Schakel door Prof. Dr. W. Klinkert een lezing verzorgd over de bevrijding van Brabant in oktober 1944. De lezing wordt door Heemkring Molenheide in het kader van de viering van ’75 jaar bevrijding Gilze en Rijen’ georganiseerd. De lezing is voor iedereen toegankelijk.

De bevrijding van Noord-Brabant is militair gezien een interessante en gecompliceerde operatie geweest, waarbij militaire besluiten grote gevolgen hebben gehad voor de Brabantse bevolking en de Brabantse steden en dorpen. Van september tot en met begin november 1944 woedden immers in Zuid-Nederland heftige gevechten, met grote materiële schade en personele verliezen tot gevolg. Brabant betaalde een hoge prijs voor zijn bevrijding. In de lezing zal nader worden ingegaan op de achtergronden van de belangrijkste militaire beslissingen, zowel aan Geallieerde als aan Duitse zijde. Hierbij zal ook gewezen worden op de moderne militair-historische inzichten over de gevechten van 1944


In februari 2020 zal Peter Haagh een presentatie houden over 'de vlucht van Breda, Pinksteren 1940 en over de bevrijding van onze regio in oktober 1944.

Meer informatie: info@75jaarvrijheidgilzerijen.nl

Optocht historische legervoertuigen

Zondag 27 oktober trekt door de kernen van onze gemeente een optocht van historische legervoertuigen. Deze optocht bestaat uit een onderdeel van voertuigen die door het centrum van Gilze zullen trekken naar Hulten. Een ander deel van de tocht gaat door het centrum van Rijen en voegt zich bij de andere voertuigen in Hulten. Daar zijn de voertuigen tijdens een korte pauze te bezichtigen voor belangstellenden. Vervolgens zal dit historisch legermaterieel als een geheel weer verder rijden naar Tilburg. De exacte route zal nog bekend worden gemaakt.

Meer informatie: info@75jaarvrijheidgilzerijen.nl