75jaarvrijheidgilzerijen


75 jaar vrijheid gaan we met verschillende activiteiten vieren en beleven


De projectgroep '75 jaar vrijheid' organiseert verschillende activiteiten in de periode oktober 2019 t/m mei 2020. Als u interesse hebt om aan één van deze activiteiten een bijdrage te leveren, dan kunt u zich hiervoor aanmelden via: info@75jaarvrijheidgilzerijen.nl

Informatie over kaartverkoop voor een aantal activiteiten volgt in een later stadium. Via deze website houden we u op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom de activiteiten.


Documentaire
‘Overleven in de schaduw van het vliegveld’

van Heemkring Molenheide

Extra voorstellingen oorlogsdocumentaire op 12 en 13 november ingelast.


De belangstelling voor ‘Overleven in de schaduw van het vliegveld’ is groot. De voorstellingen van de oorlogsdocumentaire van oktober waren binnen enkele dagen uitverkocht. Zowel in Gilze als in Rijen. Veel belangstellenden lukte het niet om een kaartje te krijgen. Daarom komt er een herkansing. We hebben twee extra voorstellingen ingelast.


Op 12 november draait de documentaire nog een keertje in De Schakel in Gilze en op 13 november in De Boodschap in Rijen. Beide keren vanaf 19.30 uur. Toegangskaarten zijn vanaf 30 september weer voor 2,50 euro verkrijgbaar bij Novy, Nieuwstraat 111 in Gilze en bij Bruna in Winkelcentrum De Laverije in Rijen.


‘Overleven in de schaduw van het vliegveld’ gaat over de Tweede Wereldoorlog in de vier dorpen van de gemeente Gilze en Rijen. Heemkringleden hebben deze documentaire in de afgelopen anderhalf jaar samengesteld.

In twee keer drie kwartier geven we met foto’s, filmfragmenten, interviews en gesproken woord een beeld van het leven tijdens de oorlog en wat er allemaal voor afschuwelijks gebeurde in ons dorp, onze wijk, onze straat. Ook de kinderen van toen komen aan het woord. BN De Stem noemde het in een artikel een ‘indrukwekkend tijdsdocument’.

Een voorproefje zien? Ga naar www.heemkringmolenheide.nl, daar vind je de trailer.

Verhalen over vrijheid

Heemkring Molenheide publiceert een boek met verhalen over de oorlog in gemeente Gilze en Rijen. ‘Bedankt voor de vrijheid die jullie bevochten’ is vanaf 8 oktober te koop. Gilze, Rijen, Hulten en Molenschot hadden het zwaar te verduren in de Tweede Wereldoorlog. Zo dicht bij het vliegveld waren de oorlogsjaren een extreem moeilijke en gevaarlijke tijd. In totaal waren er 88 dodelijke slachtoffers en nog veel meer gewonden te betreuren. Nog afgezien van de enorme materiële schade, de voortdurende dreiging, de schaarste…

In ‘Bedankt voor de vrijheid die jullie bevochten’ heeft de Heemkring zo’n veertig verhalen van inwoners uit onze gemeente bij elkaar gebracht. De uitgave telt 240 bladzijden en is rijk geïllustreerd met foto’s.

De presentatie van het boek was tijdens de openbare vertoning van de documentaire op 8 en 9 oktober. De kostprijs bedraagt €12,50. Komt u naar de voorstelling van de documentaire dan ontvangt u bij inlevering van de toegangskaart €2,50 korting.

Het boek is vanaf 10 oktober 2019 ook te koop bij Bruna winkelcentrum De Laverije in Rijen en bij Novy Nieuwstraat 111 in Gilze.

Meer informatie: bert@mbwagemakers.nl

Bevrijdingsconcert

Op 27 en 28 oktober 1944 worden Gilze, Rijen, Hulten en Molenschot bevrijd door de Engelsen en de Polen. De vier dorpen hebben zwaar geleden door de gevechten en bombardementen rondom het vliegveld. De bevrijding wordt dan ook groots gevierd.

Op zaterdag 26 oktober is er een eenmalig Bevrijdingsfeest in een hangaar op de vliegbasis. U krijgt een concert voorgeschoteld van het Lokaal Bevrijdingsorkest, wat is samengesteld uit muzikanten en een koor van inwoners uit onze gemeente. Het tweede deel van het concert wordt verzorgd door het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht met een speciaal bevrijdingsprogramma.

Er is een voorstelling ‘s middags (13:30u) en ’s avonds (19:30u). Kaarten á € 7,50 (incl. garderobe en koffie/thee). De voorverkoop start op 14 september bij Novi (Gilze) en Bruna (Rijen).

Meer informatie: info@75jaarvrijheidgilzerijen.nl

Historische militaire voertuigen door Gilze en Rijen

Zondag 27 oktober trekt vanaf 10.45 uur zowel in Rijen als Gilze een colonne historische militaire voertuigen door het dorp.

Route Rijen:

vanaf de hoofdpoort van het vliegveld door de Julianastraat, Stationsstraat, Hoofdstraat, Pastoor Oomenstraat, Burg. Sweensplein, Kloosterstraat, Tuinstraat, Zwarte Dijk, Marga Klompélaan, Mary Zeldenrustlaan,  Europalaan. Dan naar Oude Rijksweg (N282) naar Hulten.

Route Gilze:

Tilburgsebaan, Aalstraat, Raadhuisstraat, Plein, Nieuwstraat, Nerhovensestraat, Nerhoven, Burg. Letschertweg, Burg. Ballingsweg, rechtsaf naar oude Rijksweg N282

Meer informatie: info@75jaarvrijheidgilzerijen.nl

Expositie 'Bevrijding en Wederopbouw’

In november 2019 start de Heemkring Molenheide met een nieuwe tentoonstelling over “Bevrijding en Wederopbouw”. Dit zal gaan over de periode 1945 tot 1960.

We zijn hiervoor op zoek naar verhalen uit onze gemeente over die periode. Dus heeft u een mooi verhaal over de bevrijding of hoe de wederopbouw verder gegaan is in onze gemeente en u wilt het met ons delen, neem dan contact met ons op. Ook zijn we op zoek naar foto’s van straten en wijken die in de periode 1945 – 1960 gebouwd zijn. We zijn ook op zoek naar het verhaal over de bouw van de Pius-X straat in Rijen. Tijdens de bouw was er een faillissement waardoor de bouw stil gelegd werd. Daarna is de bouw weer verder gegaan. Eventueel ook foto’s hiervan.

In die tijd werd er kleding gemaakt van meelzakken en parachutes. Kan iemand ons daar aan helpen voor de tentoonstelling. Verder zijn we nog op zoek naar een BB-pak, een buspaaltje van de BBA, ANWB-paal of wegwijzer uit onze gemeente.
Heeft u nog foto’s of iets anders wat interessant kan zijn voor onze tentoonstelling dan kunt u altijd contact met ons opnemen. Foto’s worden door ons gescand en krijgt u meteen retour, materialen dient u voor de duur van een jaar aan ons uit te lenen.

Meer informatie via de website van Heemkring Molenheide.

Openbare lezingen

Op woensdagavond 27 november wordt in Cultureel Centrum De Schakel door Prof. Dr. W. Klinkert een lezing verzorgd over de bevrijding van Brabant in oktober 1944. De lezing wordt door Heemkring Molenheide in het kader van de viering van ’75 jaar bevrijding Gilze en Rijen’ georganiseerd. De lezing is voor iedereen toegankelijk.

De bevrijding van Noord-Brabant is militair gezien een interessante en gecompliceerde operatie geweest, waarbij militaire besluiten grote gevolgen hebben gehad voor de Brabantse bevolking en de Brabantse steden en dorpen. Van september tot en met begin november 1944 woedden immers in Zuid-Nederland heftige gevechten, met grote materiële schade en personele verliezen tot gevolg. Brabant betaalde een hoge prijs voor zijn bevrijding. In de lezing zal nader worden ingegaan op de achtergronden van de belangrijkste militaire beslissingen, zowel aan Geallieerde als aan Duitse zijde. Hierbij zal ook gewezen worden op de moderne militair-historische inzichten over de gevechten van 1944


In februari 2020 zal Peter Haagh een presentatie houden over 'de vlucht van Breda, Pinksteren 1940 en over de bevrijding van onze regio in oktober 1944.

Meer informatie: info@75jaarvrijheidgilzerijen.nl

Vrijheid in Kunst

Cultuurplaats en Kunstcommissie Gilze en Rijen organiseren een kunstproject voor alle lokale kunstenaars -amateurs en professionals - met als thema 'Vrijheid'.,in het kader van 75 jaar vrijheid in Gilze, Rijen, Molenschot en Hulten.  

Dit kunstproject bestaat uit een expositie op het gebied van beeldende kunst en fotografie. Er wordt op twee locaties geëxposeerd:

zaterdag 11 januari 2020 t/m zondag 9 februari 2020, in Zorgcentrum VITA, Rijen
zaterdag 7 maart 2020 t/m zondag 5 apr 2020, Zorgcentrum St. Franciscus, Gilze

Meer informatie: info@cultuurplaats.nu

Bevrijdingslint

In 2005 is er in Rijen tijdens 60 jaar bevrijding een Bevrijdingslint gepresenteerd van het vliegveld tot het kapelletje.  Via grote beeldpanelen wordt het verhaal verteld van de mobilisatie tot en met de bevrijding van Gilze en Rijen. Begin 2020 komt het bevrijdingslint terug! Naast de beelden zijn er verhalen van inwoners die de oorlog hebben meegemaakt. De panelen worden geplaatst in alle vier de kernen van onze gemeente.

Meer informatie: info@75jaarvrijheidgilzerijen.nl

Bevrijdingsfeest 5 mei 2020

Ter afsluiting van het herdenkingsjaar 75 jaar Vrijheid Gilze Rijen zal er een groots muzikaal bevrijdingsfeest georganiseerd worden.

Nadere informatie volgt nog.

Herinneringsfietstocht

Als blijvende herinnering heeft de gemeente Gilze en Rijen in samenwerking met Heemkring Molenheide herinneringsbordjes ontwikkeld. De eerste vier zijn in april 2014 geplaatst. Met de intentie om dit aantal jaarlijks uit te breiden. Ieder bordje heeft zijn verhaal.

In 2019 zijn de laatste vier geplaatst. Vierentwintig bordjes, drie Liberationzuilen en twee dankkappellen vormen nu de herinneringsfietsroute met een totale lengte van 31km. De route voert door alle vier de dorpen van onze gemeente en is te verkrijgen bij de bibliotheek in Rijen, de bibliotheek in Gilze, aan de balie van het gemeentehuis in Rijen of via de app izi.travel (“Herinneringsroute Tweede Wereldoorlog”).

Meer informatie: info@75jaarvrijheidgilzerijen.nl