Volg ons binnenkort ook via:   

Burgemeester Boelhouwer opent herinneringsroute Gilze en Rijen

Op dinsdag 23 april om 15.00 uur aanstaande opent burgemeester Boelhouwer een herinneringsfietsroute. De route is een initiatief van Heemkring Molenheide, als onderdeel van 75 jaar Bevrijding Gilze en Rijen. De opening vindt plaats bij het herinneringsbordje bij de kerk in Molenschot.

Er is in onze gemeente veel gebeurd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op een groot aantal plaatsen hebben zich ingrijpende gebeurtenissen voorgedaan.

Als blijvende herinnering hieraan heeft de gemeente Gilze en Rijen in samenwerking met Heemkring Molenheide herinneringsbordjes ontwikkeld. De eerste vier zijn in april 2014 geplaatst. Met de intentie om dit aantal jaarlijks uit te breiden. Ieder bordje heeft zijn verhaal. In 2019 zijn de laatste bordjes geplaatst. Daarmee komt het totaal op vierentwintig.

Deze herinneringsbordjes, drie Liberationzuilen en twee dankkapellen vormen samen de verbindingspunten voor de herinneringsfietsroute. Hij loopt door alle vier de dorpen van de gemeente en is ongeveer 31 km lang. De fietsroute is te vinden op de app IZI travel, onder de naam ‘Herinneringsroute Tweede Wereldoorlog’.


Herinneringsroute ±31 km

De gemeente Gilze en Rijen werd zwaar getroffen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De sporen hiervan, zoals oude bunkers en schuilhuisjes, zijn nog altijd zichtbaar. Op diverse plaatsen vonden ingrijpende gebeurtenissen plaats, die nooit vergeten mogen worden. Als blijvende herinnering zijn op deze plaatsen herinneringsbordjes geplaatst, ontwikkeld door de gemeente Gilze en Rijen in samenwerking met Heemkring Molenheide. Ook de luisterpalen in Gilze, Rijen en Hulten, onderdeel van de Liberation Route Europe, houden de oorlogsgeschiedenis van onze gemeente levend. Dit jaar (2019) is het vijfenzeventig jaar geleden dat de gemeente Gilze en Rijen bevrijd werd door de Polen en de Engelsen. Om hierbij stil te staan, is een herinneringsroute samengesteld, die u langs alle vierentwintig herinneringsbordjes, drie Liberation-luisterpalen en twee dankkapelletjes leidt.

Download de app IZI travel en zoek op herinneringsroute Tweede Wereldoorlog.

Of bekijk de website www.gilzerijenopdekaart.nl