Connect with us:        

Zondag 3 november voor het eerst te zien

Tentoonstelling Bevrijding en Wederopbouw

‘Bevrijding en wederopbouw’ is de naam van de nieuwe tentoonstelling die op zondag 3 november voor het eerst in heemerf ‘t Oude Raadhuis te zien is. Aan de hand van foto’s, voorwerpen en verhalen vertelt Heemkring Molenheide over de Tweede Wereldoorlog, de bevrijding, maar vooral ook over de wederopbouw.

Ouderen komen in ‘Bevrijding en wederopbouw’ vast en zeker veel herkenbaars tegen. Maar ook voor jongere mensen is deze tentoonstelling interessant. Want hier kunnen zij zien, horen en lezen wat ouders of grootouders meegemaakt hebben. ‘Opdat wij niet vergeten’.

3 november is de eerste zondag dat ‘Bevrijding en wederopbouw’ open is. Van half twee tot half vijf kan iedereen in ’t Oude Raadhuis, Nieuwstraat 22 in Gilze terecht. De tentoonstelling loopt tot en met december 2020 op iedere eerste zondag van de maand, met uitzondering van de maanden augustus en september.

Extra voorstelling wegens grote belangstelling

Overleven in de Schaduw van het Vliegveld

En nóg een voorstelling op woensdag 20 november in De Boodschap!

De bijzondere en indrukwekkende documentaire "In de schaduw van het vliegveld" van Heemkring Molenheide is een succes!

Na de volle zalen in oktober waren de voorstellingen op 12 en 13 november ook al weer snel uitverkocht. En de vraag naar kaartjes voor onze oorlogsdocumentaire blijft.

Daarom hebben we nog een 5e avond ingelast:
woensdagavond 20 november
vanaf 19.30 uur in De Boodschap in Rijen

Toegangskaarten zijn vanaf nu weer voor €2,50 verkrijgbaar bij Novy, Nieuwstraat 111 in Gilze en bij Bruna in Winkelcentrum De Laverije in Rijen.Voorzitter Bert Wagemakers overhandigt het eerste exemplaar van het boek ' Bedankt voor de vrijheid die jullie bevochten' aan Burgemeester Jan Boelhouwer.

Grote belangstelling voor documentaire

Overleven in de Schaduw van het Vliegveld

Bijzondere en indrukwekkende documentaire "In de schaduw van het vliegveld" van Heemkring Molenheide is op 8 en 9 oktober onder zeer grote belangstellingvoor het eerst vertoond.

Tevens werd die avond het boek 'Bedankt voor de Vrijheid die jullie bevochten' gepresenteerd. Dit boek bevat indrukwekkende verhalen over de Tweede Wereldoorlog van inwoners van gemeente Gilze en Rijen en is te koop bij de bekende verkoopadressen Bruna Rijen en Novy Hapers in Gilze.

Lees een uitgebreid verslag over de film en de avonden in Rijen en Gilze volgende week in Weekblad Gilze en Rijen (16-10-19).

Bevrijdingsconcert 26-10-2019

Koop snel je kaarten, de verkoop sluit op 22 oktober om 18.00 uur

De activiteiten in dit bijzondere jaar van 75 jaar Vrijheid volgen elkaar snel op. Afgelopen woensdag, 9 oktober, werd er weer vol overgave gerepeteerd doorhet lokale Bevrijdingsorkest en -koor olv dirigent Robin Jansen - van Galen (RWJvG) voor dit unieke en eenmalige concert op zaterdag 26 oktober.
Tickets €7,50 bij Novy Hapers (Gilze) en Bruna Rijen.
www.75jaarVrijheidGilzeRijen.nl


Route historische voertuigen 27 oktober 2019 bekend

Zondag 27 oktober trekt er vanaf 10.45 uur een colonne van historische militaire voertuigen door zowel Gilze als Rijen. De route die zij volgen is:

Rijen:

vanaf de hoofdpoort van het vliegveld door de Julianastraat, Stationsstraat, Hoofdstraat, Pastoor Oomenstraat, Burg. Sweensplein, Kloosterstraat, Tuinstraat, Zwarte Dijk, Marga Klompélaan, Mary Zeldenrustlaan,  Europalaan. Dan naar Oude Rijksweg (N282) naar Hulten.

Gilze:

Tilburgsebaan, Aalstraat, Raadhuisstraat, Plein, Nieuwstraat, Nerhovensestraat, Nerhoven, Burg. Letschertweg, Burg. Ballingsweg, rechtsaf naar oude Rijksweg N282

Obstakel Mud Run - Hindernissen naar Vrijheid

Zondagochtend 29 september hebben ruim 100 deelnemers aan de derde editie van de Obstakel Mud Run de hindernissen naar Vrijheid genomen.

Op het crossterrein van Spiridon (Vijfeiken 6, Rijen) was een leuk parcours uitgezet met meerdere modder- en waterbakken, strobalen en nog veel meer obstakels. Genoeg uitdaging dus.

Het parcours was nog uitdagender geworden met meer (zware) obstakels en een hele grote water/modderbak en de deelname uitgebreid met een familierun en een team- en bedrijvenrun.

Een heel mooi en geslaagd evenement met veel lachende gezichten. Complimenten voor de organisatie door AV Spiridon.Kaartverkoop Bevrijdingsconcert van start!
23-09-2019

Op zaterdag 26 oktober vindt een uniek, éénmalig concert plaats op vliegbasis Gilze-Rijen. U krijgt een concert voorgeschoteld van het Lokaal Bevrijdingsorkest, wat is samengesteld uit muzikanten en een koor van inwoners uit onze gemeente. Het tweede deel van het concert wordt verzorgd door het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht met een speciaal bevrijdingsprogramma. Er is een middag- (13:30 uur) en avondvoorstelling (19:30 uur).

Kaarten á € 7,50 (incl. garderobe en koffie/thee) zijn nu te koop bij Novy in Gilze en Bruna in Rijen.

Expositie 'Bevrijding en Wederopbouw’

In november 2019 start de Heemkring Molenheide met een nieuwe tentoonstelling over “Bevrijding en Wederopbouw”. Dit zal gaan over de periode 1945 tot 1960.


We zijn hiervoor op zoek naar verhalen uit onze gemeente over die periode. Dus heeft u een mooi verhaal over de bevrijding of hoe de wederopbouw verder gegaan is in onze gemeente en u wilt het met ons delen, neem dan contact met ons op. Ook zijn we op zoek naar foto’s van straten en wijken die in de periode 1945 – 1960 gebouwd zijn. We zijn ook op zoek naar het verhaal over de bouw van de Pius-X straat in Rijen. Tijdens de bouw was er een faillissement waardoor de bouw stil gelegd werd. Daarna is de bouw weer verder gegaan. Eventueel ook foto’s hiervan.

In die tijd werd er kleding gemaakt van meelzakken en parachutes. Kan iemand ons daar aan helpen voor de tentoonstelling. Verder zijn we nog op zoek naar een BB-pak, een buspaaltje van de BBA, ANWB-paal of wegwijzer uit onze gemeente.
Heeft u nog foto’s of iets anders wat interessant kan zijn voor onze tentoonstelling dan kunt u altijd contact met ons opnemen. Foto’s worden door ons gescand en krijgt u meteen retour, materialen dient u voor de duur van een jaar aan ons uit te lenen.

Meer informatie via de website van Heemkring Molenheide.

Kinderen van toen in ‘Onder de rook van het vliegveld’

In de aanloop naar 75 jaar bevrijding verschijnen vanaf 14 augustus in Weekblad Gilze en Rijen zeven speciale heemkringpagina’s, die de titel ‘Onder de rook van het vliegveld’ hebben meegekregen. In zeven verhalen vertellen kinderen van toen over oorlog en bevrijding. Stuk voor stuk hebben ze in de periode 1940/1945 en daarna veel meegemaakt. Of ze nu in Gilze, Rijen, Hulten of Molenschot woonden. De door Heemkring en weekblad samengestelde pagina’s verschijnen tweewekelijks tussen 14 augustus en 6 november. Mis ze niet!

De rubriek ‘Onder de rook van het vliegveld’ is één van de heemkringactiviteiten rond 75 jaar bevrijding in Gilze en Rijen. Meer weten over de andere activiteiten in de gemeente?

Oorlogsdocumentaire vrijheid

‘Overleven in de schaduw van het vliegveld’. 75 jaar na de bevrijding heeft Heemkring Molenheide deze documentaire samengesteld. Om met foto’s, filmfragmenten, interviews en gesproken woord te laten zien wat er allemaal voor afschuwelijks gebeurde in die oorlogstijd. In ons dorp, onze wijk, onze straat; nu bijna niet meer voor te stellen.Ook de kinderen van toen komen aan het woord in de documentaire. In de schaduw van het vliegveld hebben ze tussen 1940 en 1945 stuk voor stuk veel meegemaakt. Of ze nu in Gilze, Rijen, Hulten of Molenschot woonden. Ze vertellen hoe ze die gebeurtenissen ervaren hebben. Allemaal op hun eigen manier. Opdat we niet vergeten…

Wanneer te zien?

>> twee extra voorstellingen<<

Op 12 november in De Schakel in Gilze en op 13 november in De Boodschap in Rijen.

Eind oktober vieren we in Gilze en Rijen 75 jaar bevrijding. Op de 8e en de 9e van die maand is de documentaire voor het eerst te zien. Op 8 oktober in De Boodschap in Rijen, op 9 oktober in De Schakel in Gilze; beide keren vanaf 19.30 uur. Voor iedereen een echte aanrader! Een voorproefje zien? Trailer

Toegangskaarten kopen

Toegangskaarten voor de documentaire zijn vanaf 2 september voor 2,50 euro te koop bij Novy, Nieuwstraat 111 in Gilze en Bruna in winkelcentrum De Laverije in Rijen.

Met diezelfde toegangskaart krijgt u (alleen) die avonden 2,50 euro korting op het nieuwe boek ‘Bedankt voor de vrijheid die jullie bevochten’, met verhalen van inwoners uit onze gemeente (u betaalt 10 euro in plaats van 12,50 euro).


‘Bedankt voor de vrijheid die jullie bevochten’

Als onze gemeente in oktober aanstaande 75 jaar vrijheid viert, verschijnt de nieuwe heemkringuitgave ‘Bedankt voor de vrijheid die jullie bevochten’. In dit boek vind je verhalen van inwoners van Gilze, Rijen, Hulten en Molenschot over de Tweede Wereldoorlog.

Het boek gaat zo’n 240 pagina’s tellen en is voor het eerst verkrijgbaar bij de vertoning van onze documentaire ‘Overleven in de schaduw van het vliegveld’, ook een nieuw heemkringproduct dat nog in de maak is. We presenteren boek en documentaire op 8 oktober 2019 in Cultureel Centrum De Boodschap in Rijen en op 9 oktober 2019 in Cultureel Centrum De Schakel in Gilze. Om alvast te noteren!